TALAM KELEDEK Berlauk 'Sambal Totok Jawa ...Asli'


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Pertama kali makan Talam keladi, agak-agak dalam 15 tahun dulu..
Ketika menghantar Arwah abang saya yang ketika itu berkhidmat di MAS,bangunan bertempat di Jalan Sultan Ismail.
Ketika tu ada sorang makcik ni jual sarapan pagi,
Punya lah sedap kuih tu...

Hari berikut nya hajat hati nak ulang lagi..
huhu tak ada...
Setiap kali lalu ja jalan tu, jengok jengok juga kuih tu, huhu tak ada juga
Sampai hari ni teringat ingat !

Alih-alih 3 hari lalu ketika geledah dapur Sheila SpicesJourney terjumpa resepi ni.
3 round saya ronda dapur Tesco tapi Keladi idaman hati masih tak dapat cari
yang jumpa Keledek.
jadi Talam Keladi kena jadi Talam Keledek ........

Talam keledek pon sedap. Betul !!!
Lagi lagi disatukan dengan 'Sambal Totok Jawa ...Asli'.

Dengan ada nya 'Sambal Totok Jawa ...Asli', kita boleh SKIP Sos untuk talam ini kerana semua rasa dah ada dalam Sambal ini.
Sedap makan panas-panas.

Jom kita tengok resepi saya pula

Sumber : Talam Keladi spicesjourney

Bahan A
175g tepung beras
40g tepung jagung
20g tepung gandum
1 liter santan dari 1 biji kelapa
sedikit garam

Bahan B
200g Ubi keledek Jepun (berat selepas direbus dan dibuang kulit)

Bahan C
Sambal Totok Jawa ...Asli

Bahan D
Daun Bawang
Bawang Goreng
Cili Merah

Cara-Cara Memasak
1. Keledek direbus sehingga empok. Dibuang kulit dan dikiubkan.
2. Satukan bahan A dalam periuk dan dikacau diatas api yang perlahan sehingga naik wap.
3. Angkat dan masukkan 1/2 sudu besar 'Sambal Totok Jawa...Asli' dan Keledek yang telah dikiubkan.
4. Tuang kedalam bekas/loyang bersaiz 25 cm yang telah dilenser sedikit minyak.
5. Kukus selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Angkat dan taburkan 'Sambal Totok Jawa...Asli', diikuti bawang goreng, daun bawang dan cili merah.
7. Sejukkan sebelum dipotong.

* Selamat Menjamu Selera ...

SAMBAL TOTOK JAWA ... Asli yang Super'p sedap !
Hasil keluaran anak saudara saya  Nurul Jannah.

Jom tempah... memang sedap !
017-7800435 Nurul Jannah
017-7800827 Areffin BeeLz

>>>>>

Tanpa 'Monosodium Glutamat' atau sebarang 'perasa tambahan'.
Begitu juga tanpa sebarang 'bahan pengawet'.

Menggunakan Ikan bilis yang elok, cili yang segar dan bawang yang cantik.

~ Resepi asli / resepi warisan... KEBERSIHAN dan KUALITI MENJADI KEUTAMAAN.

- enak di makan dengan nasi panas-panas
- amat berselera dengan Bubur Nasi (Moi) dan Nasi Air
- boleh di tambah Petai dan Jering jika suka
- juga digunakan sebagai perencah nasi goreng, (cepat dimasak sedap dimakan)
- sedap sebagai Sambal Pencicah Cucur Bawang, Cucur Kodok, Lempeng dan juga Pulut
- boleh dipelbagaikan sebagai perencah Mee (Maggie)

- sedap kalau buat Cara Berlauk
dan apa-apa saja ....

FRESH dari kuali .....
Berminat ? Sila pm Nurul Jannah untuk tempahan.
* Tempahan untuk ramadan telah dibuka....pembuka selera untuk bersahur !

No comments:

Powered by Blogger.